Merkez Bankası, Türkiye’de banknot dolaşımını sağlamak, para ve kur politikalarını düzenlemekten sorumludur. Temel amacı fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası, 11 Haziran 1930 tarihinde anonim bir şirket olarak kurulmuştur. Bankanın diğer görevleri arasında; döviz piyasasını düzenleyen tedbirler almak ve finansal sistemde istikrarın sağlanması gibi konularda yer alır. Küresel dengesizliklerin oluşturduğu geniş finansal riskleri kontrol altında tutmakta Merkez Bankasının sorumlulukları arasındadır. Ülkemizde TBMM’ye ait olan para basma yetkisi Meclis çalışmaları doğrultusunda süresiz olarak Merkez Bankasına devrolmuştur. Türkiye’de para basma yetkisi konusunda Merkez Bankası tek el basma ve ihraç imtiyazına sahiptir.
Türkiye’de uygulanması planlanan döviz kuru düzeni hükümet organlarıyla birlikte belirlenmesi yine Merkez Bankası’nın görevleri arasında yer almaktadır. Belirlemenin ardından, belirlenen rejimin uygulanması yine Merkez Bankasına aittir. Merkez Bankası’nın 2001 yılından bu yana yürüttüğü politika “dalgalı kur rejimi” olarak tanımlanmıştır.
Ülke hazinesinin sahip olduğu döviz ve altın rezervlerinin yürütülmesi görevi Merkez Bankasına verilmiştir. Hazinenin iç ve dış borçlarının servisini gerçekleştirmekle birlikte, gerekli döviz akışını sağlamak Merkez Bankası sorumluluğu altındadır. Ülkenin tüm iç ve dış para akışını sağlayan, borç servisini gerçekleştiren Merkez Bankası, öncelikli sorumluluk olarak ülke menfaatlerine yer vermektedir.