Belirli bir süreye bağlı kalarak ya da kalmadan, karşılıklı veya karşılıksız olarak banka hesabında saklanan paralara, kıymetli madenlere (altın hesabı vb.) veya dövizlere mevduat denir. Kişi ya da kurum kimliği altında bu fonların saklandığı hesaplara, mevduat hesabı denir. Bireysel olarak açılan hesaplara “tasarruf mevduatı” denirken, kurumlar için açılan hesaplara ise “ticari mevduat” denir. Bankalarda diğer bankalara ait olan hesaplar “bankalar mevduatı” olarak adlandırılırken, resmi kurumlar adına bankalarda açılan hesaplar “resmi mevduat hesabı” olarak isimlendirilir. Mevduat bankalarında oluşturulan hesaplara “mevduat hesabı” denirken, katılım bankalarında açılan hesaplara “özel cari hesap” denir. Mevduat hesapları vadeli ya da vadesiz mevduat hesapları şeklinde ikiye ayrılır. Katılım bankalarında oluşturulan vadesiz mevduat hesapları “özel cari hesap” ismini alırken, vadeli hesaplar da “katılma hesabı” adını alır.
Vadesiz Mevduat
Karşılıksız ve süresiz olarak bankalar gözetiminde oluşturulan hesaplardır. Müşteri adına bir nevi saklama hesabıdır. Tüketicilerin maaşları aldığı, para transferi veya fatura ödemesi yapabildiği hesaplardır. Hesap sahibi istediği zaman para çekebilir, başka yatırım araçlarına aktarabilir.
Vadeli Mevduat
Sınırlı bir süre ve karşılık bekleyerek oluşturulan hesaptır. Banka, paranın bankada kalacağı süreye paralel olarak faiz ödemesi yapar. Bu hesaplar, 22 – 42 günlük olmak üzere gün hesabıyla, 1 – 3 – 6 aylık olmak üzere ay hesabıyla veya 1 yıllık olarak açılabilir. Tüketici vadeli mevduat hesabından istediği zaman para çekmekte özgürdür. Ancak daha önce belirlenen süre dolmadan para çekilirse alınan faizden indirim yapılır ya da faiz hakkı kaybedilir.