Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde resmi faaliyetlerini sürdürmekte olan vergi daireleri, vergi vermekle yükümlü vatandaşların, vergiyle alakalı olan tüm işlemlerini yürütmekte oldukları birimlerdir. Vatandaşın bir vergi dairesine kayıtlı olması gerekir ve ilgilinin tüm vergi işlemleri kayıtlı olduğu dairede yapılır. Vergi mükellefinin bu dairelere bildirme zorunluluğuna bulunan işlemlerden bir tanesi de adres değişikliğidir.
Vergi dairesine iş yeri adres değişikliği bildirimi mükellefin bizzat kendisi ya da muhasebecisi tarafından yapılabilir. Adres değişikliğinin yapılabilmesi için bir dilekçe hazırlanması gerekir. Vergi dairesi adres değişikliği bildirimi dilekçesini hazırlarken dikkat edilmesi gereken unsurlar; eski adres, yeni adres, yeni adrese taşınma tarihi ve imza olarak sıralanır.
Vergi dairesi adres değişikliği yaparken istenen dilekçeye eklenmesi gereken bazı evraklar vardır. Bu evraklar gerçek ve tüzel kişiler için farklılık gösterir. Öncelikle gerçek kişiler için yalnızca yeni adres kira kontratının ekte bulunması yeterli olacaktır. Tüzel kişilerde ise dilekçeye genel kurul kararı ve kira kontratı eklenmelidir. Bu bakımdan genel kurul toplantısında adres değişikliği kararının alınmış olması gerekmektedir.
İş yerinin adresi değiştirildiği takdirde en geç 30 günlük süre içerisinde adres değişikliği bildirimi mükellefin vergi dairesine yapılmalıdır. Bu zaman dilimi aşıldığı takdirde mükellef geç kaldığı için ceza ödemek zorunda kalacaktır. İlgili adres değişikliği bildirimi için hazırladığı dilekçeyi daireye verdikten sonra, kira kontratı tutarına bağlı olarak hesaplanan damga vergisini daireye öder. Ödeme yapılmasıyla ilgilinin buradaki görevi sona erer. Vergi yoklama servisi, elektronik yoklamayı çıkardıktan sonra sorumlu yoklama memuru yeni adrese giderek gerekli işlemleri yapar ve adres değişikliği tamamlanmış olur.