Malulen emeklilik, görevini sürdürdüğü süreçte kişinin yaşamış olduğu kalıcı sonuçlar doğuran hastalıklar ya da kaza nedeniyle çalışma işlevini yitirmesi durumunda, başvuru yapabileceği emeklilik şeklidir.
Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir ?
Malulen emeklilik hakkının geçerlilik kazanabilmesi için aranan öncelikli şart çalışma işlevini yitiren kişinin sağlık kurumlarında muayene olması, sağlık heyetine görünmesi ve çalışamayacağı için emekliliğinin daha uygun olduğunu gösteren çalışamaz ibareli sağlık raporunu alması gerekmektedir. Bu haktan yararlanabilmek için aranan diğer bir şartsa çalışamaz hale gelmeden önce herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmış olma şartı aranır. Ancak bu tarz bir çalışma geçmişine sahip olmayan kişilerin malulen emeklilik sisteminden yararlanabilmesi mümkün değildir.
Malulen emekliliğin geçerlilik kazanması için öncelikle çalışamaz durumdaki kişinin özür oranı tespit edilir. Sağlık raporunda yer alan özür oranının en azından %60 olması gerekir. Bu rakamın altında özür yüzdesine sahip olan bireyler malulen emekli olamaz. Ardından aranan bir diğer şartsa sigortalı olarak çalışma süresidir. Bu hakkın kazanılabilmesi için kişinin en azından 10 yılı doldurana kadar sigortalı bir işte çalışmış olması şartı aranır. 1800 günlük malullük süresinin tamamlanması, ölüm ve yaşlılık sigortalarının ödenmiş olması da gerekmektedir. Ancak sigorta ödemesinin tam yapılmadığı hallerde, kalan borç yapılandırılır ve kişi borcunu ödemeye devam ettiği süreç içerisinde, malulen emeklilik hakkını elde edebilir.